×

Muziek

Heb je zin om muziek te beleven in al haar facetten? Maar weet je niet goed waar je kan instappen? Werp dan even een blik op ons leertraject!

 

Instrumentenatelier

Een instrument kiezen is niet evident. Het aanbod is ruim, misschien ken je alle instrumenten niet zo goed of wil je de keuze een jaartje uitstellen. Dan kan je terecht in ons instrumentenatelier. Hier maak je een jaar lang kennis met alle verschillende instrumenten die op onze academie worden aangeboden en mag je ze naar hartenlust uitproberen. Zo kan je kiezen voor het instrument dat echt bij je past.

Meer info

Dominoklas

“Ieder kind is een kunstenaar, de moeilijkheid is er een te blijven als je groter wordt”, een uitspraak van niemand minder dan Pablo Picasso. Kinderen staan dan ook heel open voor alles wat met muziek, woord, beeld of dans te maken heeft. Ben je 6 of 7 jaar, dan kan je inschrijven voor deze gloednieuwe dominoklas. Je maakt er kennis met alle kunstdisciplines van onze academie. Je wordt  ondergedompeld in een wereld van klanken, leert spelen met woorden, maakt fantasierijke beelden en experimenteert met beweging.

Meer info

Muziekinitiatie

Vanaf 6 jaar kan je in de lessen muziekinitiatie kennismaken met de wondere wereld van de muziek. Op een speelse manier ontdek je de muzikale bouwstenen. Creativiteit en nieuwsgierigheid worden tijdens deze ontdekkingstocht geprikkeld en aangewakkerd.

Meer info

Kinderkoor

Wie tussen 6 en 12 jaar is en de smaak te pakken heeft, kan aansluiten bij het kinderkoor. Onder leiding van een enthousiaste dirigent worden grappige en soms ontroerende songs aangeleerd. Op een podium staan en een eerste optreden geven zit er zeker ook in!

Meer info

Muzikale Vorming

In de les muzikale vorming wordt de basis gelegd van je verdere muzikale traject. Hier leer je noten lezen, schrijven en herkennen. De creatieve aanpak van de leraars zorgt ervoor dat de vele noten, ritmes, toonladders, tekens en symbolen een leuk spel worden waar je niet genoeg van krijgt. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen kunnen instappen in deze cursus maar zitten niet samen in de klas. Zo zorgen we voor een aanpak op maat van ons publiek.

Meer info

Instrument

De meeste leerlingen die zich inschrijven voor muziek, willen ook graag een instrument leren bespelen. In onze academie kan je kiezen uit: accordeon, altviool, bastuba, blokfluit, cello, contrabas, cornet, dwarsfluit, eufonium, gitaar, harp, hoorn, klarinet, klavecimbel, klavierklas (geïntegreerd aanbod orgel, piano en klavecimbel), orgel, piano, piccolo, slagwerk, trombone, saxofoon (sopraan, alt of tenor), trompet, viool, zang.

Meer info

Muziekcultuur

Als je de lessen Muzikale Vorming in de 2de graad hebt gevolgd, stroom je door naar de 3de graad. Hier krijg je 1 uur muziekcultuur per week. Je leert er op een interactieve manier over onderwerpen die van ver of dichtbij met muziek te maken hebben. Ook ga je regelmatig op uitstap en woon je concerten bij die in de klas worden besproken.

Klik hier voor de brochure met alle mogelijke modules.

Meer info

Muziektheorie

In deze cursus maak je kennis met de structuur en de kleinste vezels van de muziek. Je bouwt een grondige kennis op van de akkoordenleer, analyseert bestaande partituren en gaat zelf aan de slag met klanken, ritmes en melodieën. Zo ontstaan je eerste composities die tevens in onze school worden uitgevoerd. De mogelijkheden zijn oneindig; er zijn steeds nieuwe dingen te ontdekken in deze rijke materie.

Meer info

Groepsmusiceren/koor

Samen muziek maken vormt een belangrijke pijler in het leerproces. Je maakt deel uit van één geheel, leert andere leerlingen kennen en leert ook van elkaar. Samen musiceren geeft bovendien een grote voldoening. Als kers op de taart krijg je er nog een hartverwarmend applaus voor als de laatste noot is uitgedoofd. Onze academie beschikt over enkele ensembles waar per instrumentengroep gerepeteerd en gemusiceerd wordt. Wie zich liever vocaal uitleeft, kan aansluiten bij het koor.

Meer info

Begeleidingspraktijk

Wie een akkoordinstrument speelt (piano, orgel of klavecimbel), kan opteren voor de cursus begeleidingspraktijk. Je leert eenvoudige begeleidingen maken, proeft van de beginselen van het improviseren, oefent het zichtlezen, speelt 4-handige composities en veel meer. Kortom, een creatieve cursus voor elke klavierspeler!

Meer info

Compositie

Droom je ervan je eigen muziek te schrijven, dan mag je de cursus compositie zeker niet missen. Met de kennis en vaardigheden die je in de cursus ‘muziektheorie’ hebt verworven, ga je begeleid verder aan de slag. Je leert schrijven in verschillende stijlen en maakt ook kennis met handige computerprogramma’s waarmee je kan componeren. Jaarlijks wordt een concert georganiseerd waarop jouw compositie(s) wordt uitgevoerd.

Meer info

Directie Instrumentale Muziek

Droom je ervan als dirigent de leiding te nemen over een instrumentengroep, een harmonie, een fanfare,... of wil je alles te weten komen over de werking van een orkest en de verschillende instrumenten? Dan kan je aan onze academie de opleiding Directie Instrumentale Muziek volgen. Je wordt gecoacht in het dirigeren, maar leert ook analyseren, interpreteren, transponeren, en arrangeren!

Meer info

Muziekgeschiedenis

Wie wil weten waarom de muziek van Bach anders klinkt dan die van Ed Sheeran en op een aangename manier zijn algemene kennis over de muziek wil uitbreiden, kan terecht in de cursus muziekgeschiedenis. Regelmatig woont de klas concerten bij die in de klas worden voorbereid en besproken. Voorkennis is niet vereist.

Meer info