Muziek

Heb je zin om muziek te beleven in al haar facetten? Maar weet je niet goed waar je kan instappen? Werp dan even een blik op ons leertraject!

 

Muziekinitiatie

Vanaf 6 jaar kan je in de lessen muziekinitiatie kennismaken met de wondere wereld van de muziek. Op een speelse manier ontdek je de muzikale bouwstenen. Creativiteit en nieuwsgierigheid worden tijdens deze ontdekkingstocht geprikkeld en aangewakkerd.

Meer info

Kinderkoor

Wie tussen 6 en 12 jaar is en de smaak echt te pakken heeft, kan aansluiten bij het kinderkoor. Onder leiding van een enthousiaste dirigent worden grappige en soms ontroerende songs aangeleerd.

Meer info

Muzikale Vorming

In deze lessen kom je alles te weten over de taal van de muziek. Je leert er noten lezen en schrijven. Je komt er in contact met de beginselen van de muziektheorie en je krijgt er gehoorvorming. Zowel kinderen als volwassenen kunnen instappen in deze cursus. Maar jong en minder jong zitten niet samen. Zo zorgen we voor een aanpak op maat van ons publiek.

Meer info

Instrument

De meeste leerlingen die zich inschrijven voor muziek, willen na verloop van tijd ook graag een instrument leren bespelen. In onze academie kan je kiezen uit: accordeon, altviool, bastuba, blokfluit, cello, contrabas, cornet, dwarsfluit, eufonium, gitaar, harp, hoorn, klarinet, klavecimbel, klavierklas (geïntegreerd aanbod orgel, piano en klavecimbel), orgel, piano, piccolo, slagwerk, trombone, saxofoon (sopraan, alt of tenor), trompet, viool, zang.

Meer info

Muziekcultuur

Als je de lessen Muzikale Vorming in de tweede graad hebt gevolgd, stroom je door naar de derde graad. Hier krijg je één uur muziekcultuur per week. Je leert er op een interactieve manier over onderwerpen die van ver of dichtbij met muziek te maken hebben. Ook gaan we regelmatig op uitstap of wonen we concerten bij die in de klas voorbereiden en bespreken.

Meer info

Muziektheorie

In deze cursus maak je kennis met de ‘grammatica’ van de muziek. Je leert hoe muziek in elkaar zit, hoe je akkoorden op een logische manier met elkaar kan verbinden en analyseert tal van bestaande werken. Je gaat ook zelf aan de slag met klanken en melodieën. Zo ontstaan je eerste composities.

Meer info

Groepsmusiceren/koor

Samen muziek maken vormt een belangrijke pijler in het leerproces. Op die manier leer je ook eens de andere leerlingen kennen. En je leert ook van elkaar. Samen musiceren geeft bovendien een enorme voldoening. Door de muzikale inbreng van elk individu, krijg je plots een groots muzikaal geheel. En als de laatste noot dan is uitgedoofd, krijg je er ongetwijfeld een hartverwarmend applaus bovenop. Onze academie beschikt over enkele ensembles waar per instrumentengroep gerepeteerd en gemusiceerd wordt. Wie zich liever vocaal uitleeft, kan aansluiten bij ons koor.

Meer info

Begeleidingspraktijk

Wie een akkoordinstrument (piano, orgel of harp) speelt, kan in plaats van groepsmusiceren opteren voor begeleidingspraktijk. Je leert eenvoudige begeleidingen maken bij liedjes, maakt kennis met de beginselen van het improviseren en je oefent het zichtlezen.

Meer info

Compositie

Ga je graag creatief aan de slag en droom je ervan ooit je eigen muziek te schrijven, dan mag je het vak compositie absoluut niet missen. Met de kennis en vaardigheden die je in de muziektheorie hebt verworven, ga je begeleid aan de slag. Jaarlijks worden toonmomenten georganiseerd waar de composities van de leerlingen worden uitgevoerd.

Meer info

Directie Instrumentale Muziek

Droom je ervan als dirigent de leiding te nemen over een instrumentengroep, een harmonie, fanfare,… . Dan kan je aan onze academie de opleiding Directie Instrumentale Muziek volgen. Je wordt gecoacht in de slagtechniek, leert over de werking van een orkest en schrijft ook arrangementen.

Meer info

Muziekgeschiedenis

Wie wil weten waarom de muziek van Bach anders klinkt dan die van de Beatles en op een aangename manier zijn algemene kennis over de muziek wil uitbreiden, kan terecht in de cursus muziekgeschiedenis. Regelmatig woont de groep concerten bij die in de klas worden voorbereid en besproken. Voorkennis is niet vereist.

Meer info